AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  => Historik i gjuhës Greke
  => Hieroglifet Egjiptiane
  => Mbishkrimet më të lashta në botë
  => Gjuha Sanskrite
  => Gjuha Sumere
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Mbishkrimet më të lashta në botë

MBISHKRIMΕΤ MË ΤË VJΕΤRA ΤË GJUHËVΕ ANΤIKΕ

Sipas të dhënave zyrtare në lidhje me gjuhët e botës, ekzistojnë pothuajse 6500 gjuhë që fliten sot në botë. Gjithsesi mbi 2000 prej tyre kanë më pak se 1000 folës. Gjuhët që janë zhdukur gjatë historisë dhe që sot quhen të vdekura janë 573 në numër. Ja lista e tyre: linguistlist.org/forms/langs/get-extinct.cfm

Shkrimi u shfaq për herë të parë në Lindjen e Afërt në fillim të mijëvjeçarit të tretë para erës sonë. Një numër shumë i kufizuar gjuhësh dëshmohet në këtë zonë para rënies së Εpokës së Bronzit dhe shfaqjes së shkrimit alfabetik: gjuhët e izoluara sumeriane, hurriane, hatike dhe elamite; gjuhët afro-aziatike në formën egjiptiane dhe semite; gjuhët indo-evropiane (gjuhët anadolliane dhe greqishtja mikenase).
Në Azinë Lindore drejt fundit të mijëvjecarit të dytë pr.e.s, familja e gjuhëve sino-tibetiane përfaqësohej nga kinezçja e vjetër.
Ekzistojnë gjithashtu një numër i padeshifruar shkrimesh të Εpokës së Bronzit: Shkrimi Proto-Elamit dhe Linear Elamit; Shkimi Indus (pretendohet të dokumentojë një "gjuhë harapane"); Hieroglifet kretane edhe Lineari A (kodimi i një ‘gjuhe’ me gjasa minoane”); Shkrimi rrokjor qipro-minoan.
Simbolet e më të hershme, siç janë simbolet Jiahu, simbolet Vinça, dhe shenjat në tabletën Dispilio, besohet të jenë më shumë proto-shkrime, sesa përfaqësime të gjuhës.

Ja kush janë mbishkrimet më të vjetra në botë të gjetura deri sot:


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=