AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2023
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2023
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  Kuptimi i fjalës grek, helen dhe barbar
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Libra astrologjik
  HISTORI GJUHE
AstroN
Parimet Delfike
PARIMET DELFIKE – Τrashëgimia e madhe e urtësisë greke për njerëzimin.

Parimet Delfike janë një grup frazash urtësie (aforizma) të gdhendura në Delfi, Greqi. Fillimisht, ato thuhej se ishin dhënë nga Orakulli i Apollonit në Delfi dhe për këtë arsye i atribuohen vetë Apollonit.
Parimet besohet gjithashtu se kanë ardhur nga Shtatë Dijetarët e Greqisë antike:

1) Thalesi i Miletit (rreth 624 - rreth 546 pr.e.s) ishte filozof, matematikan dhe astronomi i parë i njohur. Këshilla e tij, "Njih veten", ishte gdhendur në ballin e përparmë të tempullit të Apollonit në Delfi. Ndoshta ky është parimi më i famshëm.

2) Pitaku i Mytilenës (rreth 640 - 568 pr.e.s) qeverisi Mytilenën (Lesbos). Ai u përpoq të zvogëlonte pushtetin e fisnikërisë dhe ishte në gjendje të qeveriste me mbështetjen e popullit, të cilin e favorizonte.

3) Biasi i Prienës (rreth shek. VI pr.e.s) ishte një politikan dhe ligjvënës i shekullit të 6 pr.e.s.

4) Soloni i Athinës (rreth 638 - 558 pr.e.s) ishte një ligjvënës dhe reformator i njohur nga Athina, i cili krijoi ligjet që formësuan demokracinë athinase.

5 dhe 6) Ekzistojnë mendime të ndryshme rreth dijetarit të pestë dhe të gjashtë: Kleobulos, tiran i Lindosit (rreth 600 pr.es.), i raportuar si gjyshi ose vjehrri i Thalesit; Perianderi i Korinthit (rreth 634 pr.e.s -585 pr.e.s); Mysoni i Khenaes (shek. 6 pr.e.s); Anakharsis Skithiani (shek. 6 pr.e.s).

7) Khiloni i Spartës (rreth 555 pr.e.s) ishte një politikan spartan të cilit i atribuohej militarizimi i shoqërisë spartane.

Në rrënojat e qytetit helenistik të Ai-Khanoum (ish mbretëria greko-bakteriane, dhe Afganistani modern), në një monument përkujtimor, i identifikuar në greqisht si varri i Kineasit (i përshkruar edhe si themelues i kolonive helene aty pas pushtimeve të Aleksandrit) dhe që daton nga 300-250 pr.e.s, është gjetur një mbishkrim që përshkruan një pjesë të parimeve delfike.

Më poshtë janë renditur shumica e parimeve të shkruara në Delfi.

Parimet e Apollonit

1.Ἕπου θεῷ = Ndiq perëndinë (Apollon).

2. Νόμῳ πείθου = Bindju ligjit.

3. Θεούς σέβου = Respekto perënditë.

4. Γονεῖς αἰδοῦ = Respekto prindërit tuaj.

5. Ἡττῶ ὑπὸ δικαίου = Bëj çfarë është e drejtë.

6. Γνῶθι μαθών = Mbaj mend ato që ke mësuar.

7. Ἀκούσας νόει = Kupto çfarë ke dëgjuar.

8. Γνώθι σαυτόν = Njih vetveten

9. Γαμεῖν μέλλε = Planifiko për t’u martuar.

10. Καιρὸν γνῶθι = Njih mundësitë që ke.

11. Φρόνει θνητά = mendo si njeri i vdekshëm.

12. Ξένος ὢν ἴσθι = Nëse je i huaj vepro si i tillë.

13. Ἑστίαν τίμα = Ndero shtëpinë.

14. Φίλοις βοήθει = Ndihmo miqtë.

15. Θυμοῦ κράτει = Kontrollo zemërimin tënd.

16. Φρόνησιν ἄσκει = Bëj kujdes.

17. Πρόνοιαν τίμα = Ndero perëndinë

18. Ὅρκῳ μὴ χρῶ = Mos u beto.

19. Φιλίαν ἀγάπα = duaj miqësinë.

20. Παιδείας ἀντέχου = përqendrohu te edukimi yt.

21. Σοφίαν ζήλου = digju për dituri

22. Καλὸν εὖ λέγε = Lëvdo perëndinë (Apollon)

23. Ψέγε μηδένα = Mos fajëso askënd.

24. Φίλοις εὐνόει = bëju nder miqve.

25. Ἐχθροὺς ἀμύνου = Mbrohu nga armiqtë.

26. Εὐγένειαν ἄσκει = tregohu fisnik.

27. Κακίας ἀπέχου = Shmang të keqen.

28. Κοινὸς γίνου = Ji i shoqërueshëm.

29. Ἴδια φύλαττε = Ruaj çka është e jotja.

30. Αλλοτρίων ἀπέχου = Shmang gjërat e të tjerëve.

31. Ἄκουε πάντα = Dëgjo çdo gjë.

32. Εὔφημος ἴσθι = Njihu për mirë.

33. Μηδὲν ἄγαν = Mos e tepro me asgjë.

34. Χρόνου φείδου = Mos e kalo kohën kot.

35. Ὕβριν μίσει = Përbuze paturpësinë.

36. Ἱκέτας αἰδοῦ = Respekto ata që të luten.

37. Πᾶσιν ἁρμόζου = Mos ia prish qejfin kujt.

38. Υἱοὺς παίδευε = Εduko fëmijët.

39. Ἔχων χαρίζου = Kur ke, jep.

40. Δόλον φοβοῦ = Friksoju mashtrimit.

41. Εὐλόγει πάντας = Fol mirë për gjithëkënd.

42. Φιλόσοφος γίνου = Ji kërkues i dijes.

43. Γνοὺς πρᾶττε = Vepro me mirë-informim.

44. Φόνου ἀπέχου = Shmang Vrasjen.

45. Εὔχου δυνατά = Lutu me gjithë fuqinë që ke.

46. Σοφοῖς χρῶ = Shoqërohu/ konsultohu me të mençur.

47. Λαβὼν ἀπόδος = Kthe çfarë ke marrë.

48. Ὑφορῶ μηδένα = Mos nënvlerëso askënd.

49. Τέχνῃ χρῶ = Përdor aftësitë që ke.

50. Ὃ μέλλεις, δός = Bëj atë që mendon.

51. Εὐεργεσίας τίμα = Vlerëso një nder që të bëhet.

52. Φθόνει μηδενί = Mos ki zili askënd.

53. Φυλακῇ πρόσεχε = Ruaj veten.

54. Ἐλπίδα αἴνει = Shpreso gjithmonë.

55. Διαβολὴν μίσει = Përçmo shpifjet/ përgojimet.

56. Δικαίως κτῶ = Merre diçka në zotërim me drejtësi.

57. Ἀγαθοὺς τίμα = Ndero njerëzit e mirë.

58. Γάμους κράτει = Ndero martesën tënde.

59. Τύχην νόμιζε = Prano fatin tend.

60. Ἁπλῶς διαλέγου = Fol qartë/ thjeshtë

61. Δαπανῶν ἄρχου = kontrollo shpenzimet.

62. Κτώμενος ἥδου = Ji i lumtur me çfarë ke.

63. Εὐτυχίαν εὔχου = Lutu për lumturi.

64. Ἀκούων ὅρα = kur dëgjon, vrojto.

65. Ἐργάζου κτητά = Puno për atë që ia vlen të fitosh.

66. Ἔριν μίσει = Përçmo grindjen.

67. Γλῶτταν ἴσχε = Freno gjuhën.

68. Χρῶ χρήμασιν = Përdor çfarë ke.

69. Ἀδωροδόκητος δίκαζε = Gjyko pa u korruptuar.

70. Λέγε εἰδώς = Fol kur di.

71. Βίας μὴ ἔχου = Mos dhuno.

72. Ὁμίλει πράως = Fol sjellshëm.

73. Πέρας ἐπιτέλει μὴ ἀποδειλιών = mbaro çfarë ke nisur.

74. Υἱοῖς μὴ καταρῶ = Mos mallko fëmijët tuaj.

75. Ἀποκρίνου ἐν καιρῷ = Jepe përgjigjen në kohë.

76. Πόνει μετ’ εὐκλείας = Lufto me lavdi.

77. Πρᾶττε ἀμετανοήτως = Vepro pa u penduar.

78. Ἁμαρτάνων μετανόει = Pendohu për mëkatet.

79. Πρᾶττε συντόμως = Vepro shpejt.

80. Φιλίαν φύλαττε = Ruaj miqësinë.

81. Εὐγνώμων γίνου = Ji mirënjohës.

82. Ὁμόνοιαν δίωκε = Ndiq harmoninë.

83. Ἄρρητον κρύπτε = Ruaj sekretet.

84. Τὸ κρατοῦν φοβοῦ = Friksoju pushtetarëve.

85. Τὸ συμφέρον θηρῶ = Ndiq atë që është e dobishme.

86. Καιρὸν προσδέχου = Prano kohën që kalon.

87. Ἔχθρας διάλυε = Shmangni armiqësitë/ urrejtjen.

88. Γῆρας προσδέχου = Prano plakjen.

89. Ἐπὶ ῥώμῃ μὴ καυχῶ = Mos u mburr për fuqinë që ke.

90. Πλούτει δικαίως = Vë pasuri në mënyrë të drejtë.

91. Κινδύνευε φρονίμως = Rreziko me kujdes.

92. Μανθάνων μὴ κάμνε = Mos u lodh së mësuari.

93. Χρησμοὺς θαύμαζε = Admiro orakujt (profetët).

94. Ἀπόντι μὴ μάχου = Mos iu kundërve atij që mungon.

95. Πρεσβύτερον αἰδοῦ = Respekto të moshuarit.

96. Νεώτερον δίδασκε = Mëso më të vegjlit.

97. Πλούτῳ ἀπίστει = Mos i beso pasurisë.

98. Σεαυτὸν αἰδοῦ = Respekto vetveten.

99. Μὴ ἄρχε ὑβρίζειν = mos qeveris me arrogancë.

100. Προγόνους στεφάνου = Ndero paraardhësit.

101. Θνῆσκε ὑπὲρ πατρίδος = Vdis për vendin tënd.

102. Τῷ βίῳ μὴ ἄχθου = Mos ji i pakënaqur nga jeta.

103. Ἐπὶ νεκρῷ μὴ γέλα = Mos tall të vdekurin.

104. Ἀτυχοῦντι συνάχθου = Ndihmo fatkeqin.

105. Χαρίζου ἀβλαβῶς = Kënaqu pa dëmtuar (askënd).

106. Ἐπαγγέλλου μηδενί = Mos i premto askujt.

107. Φθιμένους μὴ ἀδίκει = Mos fajëso të vdekurin.

108. Παῖς ὢν κόσμιος ἴσθι = Kur je fëmijë sillu mirë.

109. Ἡβῶν ἐγκρατής = Kur je i ri disiplino (kontrollo) veten.

100. Μέσος δίκαιος = Kur je në moshë mesatare ji i drejtë.

111. Πρεσβύτης εὔλογος = Kur je plak ji i ndjeshëm.

112. Τελευτῶν ἄλυπος = Kur të afrojë vdekja mos u hidhëro. 


 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free