AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2023
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2023
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  Kuptimi i fjalës grek, helen dhe barbar
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Libra astrologjik
  HISTORI GJUHE
AstroN
Fjala "Amen"

 


Prejardhja e fjalës 'Amen' dhe "Amanet'

Fjala e shenjtë AMEN (tek të krishterët) apo AMIN (te myslimanët) rrjedh nga perëndia më e rëndësishme egjiptiane AMUN.
Në versionin anglisht shkruhet Amun, por lexohet Amen. Kur egjiptianet luteshin në tempullin e tij, siç lutemi ne sot nepër kisha dhe xhami, në fund të lutjes thonin emrin e tij "Amen". Kjo u bë traditë saqë njerëzit e kishin bërë shprehje te perditshme në lutjet e tyre. Më vonë, me ardhjen e feve monoteiste (Krishtërimi dhe Islami) kjo fjalë u adoptua në doktrinat e tyre fetare. Edhe sot e përdorim si fjalë me kuptimin "Ashtu qoftë" ose "Vertetë", por që sipas etimologëve kuptimi i vërtetë i fjalës nuk është ky.
Perëndia egjiptiane Amun, i njohur nga grekët si Amon, dhe nga hebrenjtë si Amen, ishte një perëndi e Tebës së lashtë (egjiptiane) i dëshmuar që në Mbretërinë e Vjetër të Egjiptit (2600 pr.e.s). Gruaja e tij ishte hyjnesha Amunet. Emrat Amun dhe Amunet kishin kuptimin “i padukshmi” “e padukshmja”. Amoni, edhe pse te egjiptianët ishte perëndia e erës, për nga rëndësia ai njësohej me Zeusin grek (zot të qiellit).
Pas kryengritjes së Tebës kundër Hyksosit dhe me sundimin e Ahmosit I (Shek. 16 pr.e.s), Amoni fitoi rëndësi kombëtare, të shprehur në shndërrimin e tij në perëndinë Diell, Ra, si Amon-Ra.
Amen-Ra e ruajti rëndësinë e tij prej udhëheqësi në panteonin egjiptian gjatë gjithë Mbretërisë së Re (me përjashtim të ‘Herezisë Ateniste’ nën sundimin e Akhenatenit). Amen-Ra në këtë periudhë (shekujt 16 -11 pr.e.s) mbajti pozicionin e të përjetshmit, të vetëkrijuarit, hyjnisë krijuese “mbi gjithë të tjerët”. Ai ishte përkrahësi i të varfërve dhe hallexhinjve dhe kryesori për besimin e thellë personal. Pozicioni i tij si mbreti i perëndive u zhvillua deri në pikën e monoteizmit virtual, saqë perënditë e tjera i nënshtroheshin atij. Sëbashku me Osirin (zotin e botës së nëndheshme), Amon-Ra ishte zoti më i adhuruar në Egjipt. Si perëndia kryesore e perandorisë egjiptiane, Amon-Ra do të adhurohej edhe jashtë Egjiptit, në Libinë e lashtë dhe në Nubi, dhe si Amon-Zeus edhe në Greqisë e Lashtë. Pra, ishte gjatë Epokës Arkaike greke (ndërmjet shekullit VIII pr.e.s dhe vitit 480 pr.e.s) që Ameni egjiptian u asimilua në perëndinë greke Zeus. Janë Kireneasit (banorët e një qyteti të vjetër grek në Libinë e sotme), që do ta bënin të njihej si Amon-Zeus. Kur grekët dhe egjiptianët u bashkuan nën sundimin e Aleksandrit të Madh, Zeus-Amoni u bë akoma më i njohur si emër. Faltorja e tij profetike (e orakullit) në oazin e Sivas është e treta për nga rëndësia, pas Delfit (tempullit të Apollonit) dhe Dodonës (orakullit që i dedikohet Zeusit). Aty Aleksandri i Madh u shpall i biri i Amon-Zeusit në vitin 331 pr.e.s.
Amoni dhe gruaja e tij Amonet përmenden në tekstet e piramidës së Egjiptit të Vjetër. Ata ishin pjesë e ogdoadës në Hermopolin e lashtë, duke përfaqësuar konceptin primitiv të elementit të ajrit ose padukshmërisë, kështuqë funksioni i Amunit më vonë si hyjnia e Erës, dhe emri Amen/ Amun nënkuptojnë “të mistershmen”.
Po kështu, kemi edhe fjalët 'Aman' (Amon në dialektore) ose 'Amanet', që përdoren nga shqiptarët, turqit, etj, me kuptimin "të lutem" dhe “porosi”. Këto fjalë mbahen me origjinë turke, por, po të shkojmë më thellë, besoj se të dyja rrjedhin nga Amon dhe bashkëshortja e tij Amonet. Në disa vende të Lindjes së Mesme ‘Aman’ ka kuptimin edhe sot “Për Zotin”. Pra, Aman = të lutem = Për Amonin = ‘Pash Zotin’ (janë e njëjta gjë).


 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free