AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  => Dodona e lashtë e Epirit
  => Tempulli i Artemisës
  => Akropoli i Athinës
  => Gurët e Karnakut (Francë)
  => Nimfeumi i Apollonisë
  => Tempulli i Bakut
  => Petra, Jordani
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Nimfeumi i Apollonisë

NIMFEUMI I APOLLONISË ANTIKE

Nimfeumi i Apollonisë (në Fier) është një monument uji (shatërvan) kushtuar nimfave, i ruajtur mirë dhe që mbulon një territor rreth 1500 metra katror. Nimfat ishin hyjnesha uji prandaj ky monument mbante emrin e tyre.
Shatërvani ishte i madh dhe i zbukuruar, ushqyer nga një burim uji nëntokësor. Ai paraqiste në vetvete një strukturë komplekse; kishte një mur që mblidhte të gjithë ujërat që dilnin nga toka dhe katër kanale të tjera ujësjellësi. Është një nga monumentet më interesante në Apolloni dhe, paradoksalisht, pak i njohur, i ndërtuar në periudhën helenistike, rreth vitit 250 pr.e.s. Që nga viti 229 pr.e.s, Apollonia sundohej nga romakët.
Në antikitet ky Nimfeum njihej si Burimi i Kefisit (një perëndi lumi). Ai furnizohej me ujë nga një burim i rrethuar në bazën e akropolit. Uji nga burimi, pasi mbahej në një strukturë 70 metra e gjatë, transmetohej në një pellg të madh qendror të rrethuar me pesë shtylla dorike.
Kjo arritje arkitekturore kishte një jetë të shkurtër, pasi pas një shekulli, ajo u mbulua nga një rrëshqitje e madhe dheu. Ajo është në një gjendje të mirë ruajtjeje, kryesisht për shkak të mbulimit me mbetje pas një tërmeti në shekullin 4 pas Krishtit.

Monedha që paraqet nimfeumin me flakë, e gjetur në Apolloni, është prodhuar gjatë shekullit të parë pr.e.s, nën protektoratin romak. Ana e përparme e monedhës tregon formimin e zjarrit mbi shkëmbinj, dhe mbishkrimin AI-NEA (heroi trojan paraardhës të romakëve) dhe nga ana tjetër një lagobolon, një shkop që mbante perëndia Pan për lepujt, si dhe mbishkrimin APOLLO-NIATAN. Në mitologji Pani është zot i kafshëve dhe natyrës së egër dhe përshkruhet si një satir, njeri me fytyrë cjapi.
Shkëmbinjtë përfaqësojnë nimfeumin e famshëm pranë Apollonisë. Ndërsa nimfeumet ishin vende të shenjta që lidheshin me burime të shenjta, gufa dhe nimfa uji, ai i Apollonisë ishte i pazakontë pasi nga shkëmbi i tij dilnin rryma zjarri, ndërkohë që burimet të ngrohta asfalti rridhnin nga poshtë, duke i dhënë jetë një lugine të gjelbëruar e të harlisur.
Për këtë monedhë historiani grek Plutarku na tregon një legjendë: 
"Kur gjenerali romak Lucius Cornelius Sulla, rreth vitit 80 pr.e.s, ngriti një kamp në afërsi të Apollonisë, ndërsa po përgatitej për pushtimin e tij në Romë, aty pranë nimfeumit u kap një satir (figurë mitologjike e ngjashme me Panin), ndërsa po flinte. Ushtarët e sollën pranë gjeneralit. Përkthyesit u përpoqën ta merrnin në pyetje krijesën e çuditshme por më kot, pasi ai përgjigjej me zë të ngjirur dhe blegëronte si cjap. I tmerruar dhe i neveritur gjenerali i madh romak urdhëroi që t’ia hiqnin nga sytë".

Përgatiti N. Herceku

 

Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=