AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  => Dodona e lashtë e Epirit
  => Tempulli i Artemisës
  => Akropoli i Athinës
  => Gurët e Karnakut (Francë)
  => Nimfeumi i Apollonisë
  => Tempulli i Bakut
  => Petra, Jordani
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Akropoli i Athinës

 


Akropoli nga greqishtja ka kuptimin "maja e qytetit" (akro=maje dhe poli = qytet). Aty ndodhet Partenoni, nje vend ku qendronin vajza te virgjra (sic jane murgeshat sot) per t'i sherbyer perendeshes Athina nga e cila ka marre emrin dhe qyteti, prane Partenonit ndodhet dhe statuja e saj. Me poshte keni dhe tempullin e Zeusit, qe ne kete qytet zinte nje vend dytesor ne krahasim me perendeshen Athina. Romaket kete perendeshe e quanin Atena te cilen e barazvleresonin me perendeshen e tyre Minerva.
Sipas Plutarkut Athina u themelua ne 1550 pr.e.s.

Parthenoni (që ndodhet mbi akropol) është një tempull kushtuar perëndeshës Athena, të cilën banorët e Athinës e konsideronin mbrojtëse të tyre. Ndërtimi filloi në 447 pr.e.s, kur Perandoria Atheniane ishte në kulmin e fuqisë së saj. Ndërtesa u përfundua në 438 pr.e.s, megjithëse dekorimi i ndërtesës vazhdoi deri në 432 pr.e.s. Për Athinasit që e ndërtuan atë, Parthenoni dhe monumentet e tjera Perikliane të Akropolit u panë në themel si një festë e fitores helene mbi pushtuesit persianë dhe si një falënderim për perënditë për atë fitore. Vetë Parthenoni zëvendësoi një tempull më të vjetër të Athenës, të cilin historianët e quajnë Pre-Parthenoni ose Parthenoni i Vjetër, që u shkatërrua në pushtimin persian të vitit 480 para Krishtit. Si shumica e tempujve grekë, Parthenoni u ka shërbyer qëllimeve praktike si thesar i qytetit. Riparimet u bënë në shekullin e katërt të erës sonë, mbase gjatë mbretërimit të Julian Filozofit.
Parthenoni mbijetoi si një tempull kushtuar hyjneshës Athena për gati 1000 vjet derisa Theodosius II, gjatë përndjekjes së paganëve në Perandorinë e vonë Romake, urdhëroi në vitin 435 që të gjithë tempujt paganë në Perandorinë Romake Lindore të mbyllen. Sidoqoftë, debatohet se kur saktësisht gjatë shekullit të 5-të mbyllja e Parthenonit si tempull u vu në praktikë. Sugjerohet të ketë ndodhur midis viteve 481–484, në udhëzimet kundër tempujve të mbetur me urdhër të Perandorit Zeno, sepse tempulli kishte qenë qendra e opozitës pagane helenike kundër Zenos në Athinë në mbështetje të Ilusit, i cili kishte premtuar të rivendoste ritet helene në tempujt që ishin akoma në këmbë. Në një pikë të shekullit të pestë, statuja e madhe e kultit të Athenës u grabit nga një nga perandorët dhe u dërgua në Kostandinopojë, ku u shkatërrua më vonë, ndoshta gjatë rrethimit dhe plaçkitjes së Kostandinopojës gjatë Kryqëzatës së Katërt në 1204. Më 1456, forcat turke osmane pushtuan Athinën dhe u vendosën përreth Akropolit. Pak kohë para mbylljes së shekullit XV Parthenoni u bë një xhami. Gjatë luftës me venedikasit, turqit osmanë forcuan Akropolin dhe e përdorën Parthenonin si depo baruti - megjithëse ishin paralajmëruar për rreziqet e këtij përdorimi nga shpërthimi i 1656 që dëmtoi rëndë Propilenë - dhe si një strehë për anëtarët e zonës komuniteti turk. Më 26 Shtator të atij viti, një sulm venecian shpërtheu depon dhe ndërtesa u shkatërrua pjesërisht.<PARTENONI I ATHINES>


Partenon vjen nga fjala greke Parthenos qe do te thote "vajze e virgjer", pra Parthenon = "shtepia e virgjereshave". Zakonisht ne partenon qendronin vajza virgjeresha qe i sherbenin perendeshes se virgjer Athina (nga e cila e ka marre emrin qyteti i Athines). Kjo ndertese eshte ndertuar ne 447-432 pr.e.s dhe ndodhet ne Akropoli (Majen e qytetit). Per nder te perendeshes Athina zhvilloheshin edhe lojra sportive te quajtura 'Pan-Athinaike' ("Te gjithe athinasit"). Edhe sot shenja e Virgjereshes ne greqisht quhet "Parthenos" (Παρθένος). 
Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=