AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  => Dodona e lashtë e Epirit
  => Tempulli i Artemisës
  => Akropoli i Athinës
  => Gurët e Karnakut (Francë)
  => Nimfeumi i Apollonisë
  => Tempulli i Bakut
  => Petra, Jordani
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Gurët e Karnakut (Francë)

MISTERI I GURËVE TË KARNAKUT

<Gurët e Karnakut> janë një koleksion jashtëzakonisht i dendur i siteve (vendeve) megalitike përreth fshatit francez të Karnakut, në Bretanjë (Veri-perëndim të Francës), që përbëhet nga më shumë se 3000 gurë megalitikë (gjigantë) parahistorikë të ngritur në këmbë nga një popull para-kelt i kësaj zone. Ata janë koleksioni më i madh në botë, megjithatë qëllimi i tyre nuk është zbuluar kurrë.

Ky vend i lashtë përbëhet nga gurë të veçuar (menhirs) dhe grupe prej shumë gurësh (dolmens). Grupi kryesor i radhitjes së gurëve përfshin 12 rreshta gurësh të bashkuar që qëndrojnë më shumë se një kilometër me mbetjet e një rrethi guri në të dyja anët. Gurët më të mëdhenj, rreth 4 metra të lartë, janë në pjesën perëndimore dhe ato bëhen gjithnjë e më të vegjël përgjatë gjatësisë së rreshtit duke zbritur në lartësi rreth 0.6 m.

Mendohet se gurët janë ndërtuar gjatë periudhës së neolitit, që zgjat nga 4500 pr.e.s deri në vitin 2000 pr.e.s, por në në të vërtetë arkeologët kanë pasur vështirësi të mëdha në përcaktimin ekzakt të datave, pasi pak material është gjetur nën to që mund të përdoret për përcaktimin e vjetërisisë së radiokarbonit.

Një legjendë vendase tregon se një ushtri apo legjion romak ishte në marshim kur magjistari Merlin i ktheu ato në gur. Mirëpo kjo teori nuk qendron pasi gurët janë shumë më të hershëm se periudha romake.

Poeti i lashtë grek Pindari na rrëfen një tjetër legjendë, ai përmend një vend mistik të quajtur Hiperborea, larg në veri, ku Dielli ndriçonte 24 orë në ditë. Sipas legjendës, Apolloni (perëndia e Diellit) e vizitonte Hiperborean çdo 20 vjet, duke fluturuar me karrocën e tij të zjarrtë. Apolloni iu thoshte grekëve: “tani do të largohem për të takuar njerëz të tjerë. Duhet të shkoj të mësoj dhe ata”. Dhe ata e pyetën: “ku është ky vend?”. Dhe ai u thotë: “po shkoj në një vend që është përtej veriut, është toka e Hiperboreas”.

Gjatë historisë ka pasur shumë teori që janë përpjekur për të shpjeguar qëllimin e këtyre gurëve misterioze. Një nga studiuesit që ka studiuar gurët supozonte se ata mund të kenë qenë një detektor (zbulues) i ndërlikuar tërmetesh. Një interpretim tjetër thotë se gurët janë ngritur nga njerëzit e lashtë për të nderuar paraardhësit e tyre, ende të tjerë mendojnë se ato kishin qëllime astronomike në natyrë. Ka gjithashtu mendime se ato i kanë ndërtuar gjigantët dhe se kishin qëllime për të kontaktuar me jashtëtokësorët pasi rreshtat e tyre mund të shiheshin lehtësisht që nga hapësira. Shumica e gurëve peshojnë nga 50 deri 100 ton, por ka ndonjë që shkon deri në 300 ton.

Nëse gurët në të vërtetë ishin të lidhur me astronominë, është e mundur që ata të vepronin si kalendarë dhe observatorë, në mënyrë që fermerët e lashtë të dinin stinët dhe se kur të mbillnin dhe korrnin prodhimet e tyre dhe priftërinjtë mund të parashikonin fenomene të tilla si eklipset e diellit dhe hënës. Alexander Thom, i cili ka analizuar shumë megalite në Britani dhe Francë, beson se Karnaku ishte një observator i madh hënor.

Hulumtimet vazhdojnë ende për të provuar nëse këto shenja guri shërbejnë si vende për astronomi ose nëse ato ishin në linjë me Diellin apo Hënën në një mënyrë të veçantë. Por tani për tani, qëllimi i tyre i vërtetë mbetet i paqartë.
  


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=