AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  => Perënditë e Olimpit
  => Kastori, Poluksi dhe Helena
  => Narcisi
  => Dionisi
  => Fani dhe Pani
  => Hermafroditi
  => Miti i Eneas
  => Neriti
  => Vepra antike për mitologji
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Kastori, Poluksi dhe Helena

Plis apo lëvozhgë veze?  

 Vëllezrit Dioskuri janë figura të mitologjisë greko-romake të njohur në gjuhën latine si Kastori dhe Poluksi. Emrat e tyre në mitologjinë greke janë Kastor dhe Polydeukes. Ata ishin vëllezrit e Helenës së Trojës prandaj paraqitën të tre shpesh me të njëjtën pamje, domethënë, me gjysëm-lëvozhgën e vezës në kokë. ‘Dioskuri’ rrjedh nga greqishtja e lashtë  që ka kuptimin “djemtë e Zeusit” (‘Dios’ = Zeusi, në formën gjinore dhe ‘kuroi’ = djalë, bir). Po ç’kuptim ka gjysëm-lëvozhga e vezës mbi kokën e tyre e cila ngjan si plis?

Sipas mitologjisë, Zeusi e shndërroi veten në një mjellmë dhe joshi bukuroshen me emrin Leda (e cila ishte njeri, jo hyjneshë). Nga bashkimi i tyre, Leda prodhoi dy vezë mjellme. Nga njëra vezë dolën një vëlla e motër hyjnorë, Poluksi dhe Helena, ndërsa nga tjetra një vëlla e motër njerëzorë, Kastori dhe Klitemnestra, të cilët paraqiten shpesh me gjysëm-lëvozhgën e vezës nga e cila dolën. Pra “kësula” e tyre nuk ka asgjë të bëjë me plisin shqiptar, apo ndonje plis tjetër, por veçse tregon origjinën e tyre nga të njëjtit prindër, në këtë rast, Zeusi i paraqitur si mjellmë dhe Leda e bukur.

Në mitologji, është e zakonshme që, për të joshur femra të ndryshme, Zeusi e shndërronte veten në kafshë apo shpend si: mjellmë, shqiponjë, dem, etj.

Vëllezrit gjysëm-hyjnorë Kastori dhe Poluksi, besoheshin si shpëtimtarët e atyre që ishin të rrezikuar në det dhe luftë, ata lidhen veçanërisht me kuajt dhe sportet. Zakonisht lidheshin më shumë me qytetin e Spartës ku thuhet se ata lindën, por kishin tempuj dhe në Athinë, Romë dhe Delos. Në Romë ata konsideroheshin si mbrojtësit e kalorësve (prandaj paraqiten me figurën e kalit).

Statuja e vëllezërve binjakë Dioskuri ndodhet në sheshin “Campidoglio” të Romës dhe është realizuar në shekullin IV.e.s. Ndërsa Busti i Helenës së Trojës është realizuar nga Antonio Canova (1757-1822), një skulptor neoklasik Italian, dhe sot ndodhet në muzeun britanik “Victoria and Albert”.

Përgatiti: N.Herceku (25 korrik 2017)


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=