AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2021
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2021
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  => Miti i Galaktikës sonë
  => Emrat mitologjikë të trupave qiellorë
  => Cilës yllësie i përkisni
  => Astraios dhe perënditë e erës
  => Sirius apo Ylli-Qen
  => Hëna, ylli & Bizanti
  => Yjet dhe yjësitë
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Kontakt për parashikime
AstroN
Hëna, ylli & Bizanti
Simboli i Yllit me Hënën në rritje & BizantiYlli dhe Hëna në rritje zakonisht janë gjetur në ikonografinë e periudhës helenistike në Pontus, Mbretërinë Bosporiane, dhe veçanërisht në Bizant rreth shekullit të dytë dhe të parë pr.e.s. Ky kombinim e ka origjinën në Mesopotami dhe Lindjen e Mesme, që nga kohët shumë të hershme, dhe përfaqëson Hënën dhe Diellin, apo Hënën dhe Yllin e Mëngjesit (Venusin). Monedhat me këtë paraqitje kanë një histori të gjatë.
Në Bizant, ky simbol lidhej me perëndeshën mbrojtëse të qytetit, Artemisën, Hekaten apo me të gjitha perëndeshat e tjera hënore.
Bizanti u themelua nga një koloni greke të ardhur nga Megara (Atike) rreth shekullit VII pr.e.s.
Në shekullin VI pr.e.s Bizanti ka qënë gjithashtu pjesë e Perandorisë Perse.
Në vitin 330 perandori romak me origjinë dardane, Kostandini i Madh, e bëri Bizantin qendrën më të rëndësishme të Perandorisë duke e quajtur Roma e Re, por pas vdekjes së perandorit, qyteti mori emrin e tij, Kostandinopoli (gr:qyteti i Kostandinit).
Në 1453, Kostandinopoli ra në duart e osmanëve dhe u quajt Stamboll (ndonëse grekët vazhdojnë ende ta quajnë Kostandinopoli).
Në 1844, Perandoria Osmane e adoptoi yllin dhe hënën në rritje në flamurin e tyre, mbase duke u frymëzuar nga simboli i lashtë i gjetur në Bizantin e hershëm. Pasi Perandoria Osmane u fuqizua dhe Turqia u bë shteti më i fuqishëm mysliman, simbolet e saj nisen të përfaqësojnë vetë islamin.
Në 1922, kur Perandoria Osmane ra, ylli dhe hëna në rritje ishin bërë tashmë sinonim i fesë islame. Sot ky simbol gjendet në disa flamuj të vendeve islamike si: Turqia, Algjeria, Azerbaxhani, Libia, Malajzia, Mauritania, Pakistani, Tunizia, etj. Bosnja ka pasur gjithashtu këtë simbol në flamur në shekujt XVI-XIX.
Megjithatë, sot ka dhe disa qytete perëndimore si Portsmouth (Mbretëri e Bashkuar), Oelde (Gjermani), Mi?sk Mazowiecki (Poloni), Niederglatt (Zvicër),etj, që e përdorin si emblemë të qytetit, por që s’ka lidhje me islamin.
Rreth viteve 1835-1849, një grup të rinjsh sllavo-kroatë krijuan stemën imagjinare të Ilirisë me këtë simbol. Stema kishte një fushë të kuqe me yllin dhe hënën në rritje me ngjyrë të bardhë. Kjo lëvizje kishte si qëllim të krijonte një institucion kombëtar kroat në Austro-Hungari përmes unitetit linguistik dhe etnik, ku përmes tij të vendoste një bashkim kulturor dhe gjuhësor të të gjithë sllavëve të jugut nën termin ‘Ilirët’.

N.H

Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free