AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  => Perënditë e Olimpit
  => Kastori, Poluksi dhe Helena
  => Narcisi
  => Dionisi
  => Fani dhe Pani
  => Hermafroditi
  => Miti i Eneas
  => Neriti
  => Vepra antike për mitologji
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Dionisi

Dionisi - perëndia e verës dhe dëfrimit

Në mitologjinë greke, Dionisi u përshkrua si hyjni e ringjalljes së natyrës. Gjithashtu ai njihet si zot i verës, bimësisë, kënaqësisë dhe gëzimit. Dionisi shpiku verën dhe përhapi artin e kultivimit te rrushit. Ai kishte natyrë të dyfishtë, duke sjellë gëzim dhe ekstazi hyjnore,por nga ana tjetër,sillte zemërim brutal dhe të pamenduar, duke pasqyruar dy anët e natyrës se verës,e shIjshme kur e pi,dhe turbulluese kur dehesh. Dionisi rrinte i shoqëruar zakonisht me një grup demonësh dhe me Menadat (ndjekëset e Dionisit ose nimfat). Dionisi ishte bir i Zeusit dhe i Semelës (Demetres apo Persefonës). Τek romakët ai njihet si Bakus. Sipas traditës, vreshtarët flijonin dhitë për nder të Bakut, sepse dhia është një armik i hardhisë; ata u hiqnin lëkurat, i mbushnin me ajër dhe hidheshin mbi to.

Nën emrat e Osirit, Τamuzit, Adonisit dhe Atisit, popujt e Εgjiptit dhe të Azisë Perëndimore, paraqisnin shkatërrimin apo kalbjen vjetore dhe ringjalljen e jetës, veçanërisht të jetës bimore, të cilën ata e personifikonin si një perëndi e cila vdiste çdo vit dhe ringjallej përsëri në pranverë. Εmrat dhe ritualet ndryshonin nga vendi në vend: në thelb ata ishin të njëjtat.

Arsyeja se pse gjarpërinjtë shpesh supozohen sikur janë baballarët e qënieve njerëzore gjendet ndoshta në besimin që të vdekurit rikthehen në jetë dhe vizitojnë shtëpitë e tyre në formën e gjarpërinjve.Tempulli i Dionisit, perendise se veres dhe defrimit, ndertuar nga Perandoria Romake ne Heliopolis (Qytetin e Diellit), Libanin e sotem, ne shekullin II. Dionisi nuk ishte nje perendi qe adhurohej vetem nga greket dhe romaket, por kulti i tij shtrihej masivisht edhe tek iliret dhe maqedonasit e lashte.

ANTINOUS
Perëndia-Diell i bukurisë dhe rinisë.

I lindur me 27 nëntor 111, në Bitinia (Turqinë e sotme), Antinousi me bukurinë e tij mahnitëse u bë i preferuari i perandorit romak Adrian. Pas vdekjes së tij misterioze me 28 tetor te vitit 130, në ujrat e lumit Nil, Adriani nga dhimbja dhe adhurimi që kishte ndaj këtij djaloshi, e shpalli atë perëndi duke e krahasuar atë me Apollonin (perendine e Diellit). I ndërtoi atij statuja dhe përkujtimore në mbarë perandorinë romake të asaj kohe. Themeloi qytetin Antinoopolis për nder të tij si dhe emërtoi një nga yllësitë me emrin e Antinousit. Ky konsiderohet si perendia i fundit i paganizmit.

Antinousi i paraqitur si Dionisi grek (apo Baku romak). Një vepër prej mermeri e artit romak. Është gjetur në prill 1793 në Vilën e Perandorit Adrian, Palestrina, pranë Romës. Ajo është 3.4 metra e lartë dhe gjendet në Muzeun Pio-Clementino –Vatikan.

 


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=