AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  => Fëmijët e Zeusit
  => Shpella e Zeusit dhe Amalthea
  => Shqiponja - simbol i Zeusit
  => Kuptimi i emrit Zeus
  => Odini - ekuivalent i Zeusit
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Shqiponja - simbol i Zeusit

SHQIPONJA SI SIMBOL SHTETËROR DHE LIDHJA E SAJ ME ZEUSIN

Shqiponja është i vetmi shpend (zog) që fluturon më afër Diellit dhe QIELLIT, ajo e ngre folenë në majat më të larta, atje ku Dielli është më pranë, është e vetmja që e shikon Diellin në sy, Diellin që simbolizon fuqinë supreme. Prandaj shqiponja ka qënë përdorur disa herë si simbol i shteteve dhe sundimtarëve për shkak të lidhjes së saj me pushtetin, fuqinë, udhëheqjen, dhe pozicionin e lartë në hierarki.

Sipas mitologjisë greke, Shqiponja lidhet me Zeusin (Atin-qiell), si lajmëtarja e tij. Ajo paraqitet dhe në mitin e Prometeut të cilit i shqyen mëlçinë.
Një version tjetër e lidh Shqiponjën me Zeusin nga historia e tij me Ganimedin e bukur. Ganimendi ishte një hero hyjnor që banonte në Trojë. Ai ishte djali i Trosit të Dardanisë (së Anadollit) dhe i Kaliroes. Aq i bukur ishte Ganimedi, saqë dhe Zeusi ra në dashuri me të, prandaj ai e shndërroi veten në një shqiponjë dhe rrëmbeu Ganimedin. Ai paraqitet shpesh duke i mbushur kupën me verë Zeusit në mbretërinë e tij në Olimp. Romakët Zeusin e quanin Jupiter, prandaj sot dhe një nga satelitët kryesorë të planetit Jupiter mban emrin Ganimed. Zakonisht shenja e Ujorit përfaqësohet me Ganimedin i cili paraqitet si një djalë që derdh kupën me ujë ose verë.


Ja disa shembuj të njohur ku shqiponja është përdorur dhe përdoret si simbol pushteti:

Udhëheqësit Ptolemej të Egjiptit e përdornin shqiponjën në vulën e tyre;
Shqiponja ishte simbol i ushtrisë së Perandorisë Persiane;
Perandoria Romake e përdorte simbolin e shqiponjës për legjionet e tyre ushtarake;
Prej kësaj Perandoria Bizantine përdorte një shqiponjë me dy koka që simbolizonin Romën e Vjetër (ajo me vështrim nga Perëndimi) dhe Romën e Re të Kostandinopolit (ajo me vështrim nga Lindja).
Rusia e mori këtë simbol pas rënies së Kostandinopolit.
Pas kurorëzimit për t’u bërë një perandor i ri romak i Perandorisë së Shenjtë Romake, Karli i Madh (Sharl Manj) mori shqiponjën romake si simbolin e tij.
Nga kjo vjen simboli me shqiponjë i Perandorisë Austriake.
Sot ky simbol i shqiponjës (me dy-kokë) është në flamurin e shteteve si Shqipëria, Austria, Mali i Zi, Polonia, Rumania, Rusia, dhe Serbia.
Është gjithashtu vula e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe shpendi (zogu) i saj kombëtar.


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=