AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  => Fëmijët e Zeusit
  => Shpella e Zeusit dhe Amalthea
  => Shqiponja - simbol i Zeusit
  => Kuptimi i emrit Zeus
  => Odini - ekuivalent i Zeusit
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Kuptimi i emrit Zeus

ETIMOLOGJIA E EMRIT <ZEUS /ZOT>

Zeusi (gr:Ζεύς) ishte mbreti i perëndive të Olimpit në Greqinë e lashtë. Si emër ai rrjedh nga fjala indo-europiane Dyeus, që ka kuptimin “qiell”. Prandaj te latinët ai njihet si Deus. Zeus është në rasën emërore; në rasën gjinore ai lakohet Dios (Διός) dhe përkthehet “i, e Zeusit”. Për shembull Dioskuroi ka kuptimin “Djemtë e Zeusit”; Ναός του Ολυμπίου Διός = Tempulli i Zeusit olimpian. Në rasën thirrore Zeusi lakohet Zeu (Ζευ); në rasën dhanore ai kthehet Dii (Διι) që përkthehet “Zeusit”, ndërsa në rasën kallëzore lakimi është Dia (Διά) që përkthehet “Zeusin”. Nga kjo e fundit rrjedh dhe forma Dias (Dhias), emri i Zeusit në greqishten e sotme, që mund të ketë mbetur i tillë që me vendosjen e gjuhës standarte greke (koine), ose pas pushtimit romak të Greqisë në vitin 146 pr.e.s. Vet fjala <Dhiatë> (libri i shenjtë i të krishterëve) rrjedh nga fjala Dhias (Zeus) e greqishtes bizantine. Nga emri i kryeperëndisë së Olimpit rrjedh dhe fjala “Zot” në gjuhët romane: Deus i thonë Zotit në latinisht; Dios i thonë në spanjisht; Dio në italisht; Dieu në frengjisht, etj. Forma Dio ndeshet dhe te frigjianët e lashtë (në Anadoll).Te hititët Zeusi njihej si Dzius, por dhe në greqishten antike emri Zeus lexohej Dzeus. (Shkronja Z lexohej /dz/ në antikitet, njësoj si në italishten e sotme). Te maqedonasit e lashtë muaji i parë hënor quhej Dios (=i Zeusit), dhe niste pas ekuinoksit vjeshtor, kur fillonte stina e shirave, që besohej se shkaktoheshin nga Zeusi me rrufetë e tij.
Në besimin politeist romak Zeusi barazvlerësohet me Jupiterin. Vet emri Jupiter rrjedh nga fjalët indo-europiane Diu-piter që përkthehet “Ati qiellor”. Një formë tjetër e emrit Zeus (Jupiter) te romakët apo etruskët është emri Jove, i shndërruar në italishten e sotme si Giove, nga ku rrjedh dita e enjte Giovedi (dita e Jupiterit). Jove si emër ngjan me emrin e Jehovait që në anglisht njihet si Jahve. 
Pra të gjithë këto konstatime etimologjike të çojnë drejt mendimit se Zoti që njerëzit adhurojnë sot nuk është tjetër veçse Zeusi antik, më i madhi i perëndive pagane.


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=