AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2021
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2021
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  => PTOLEMEU - babai i astrologjisë perëndimore
  => Parashikuesit më të mëdhenj të botës
  => Gjon Gazulli (astonomi shqiptar)
  => Shkencëtarët kundër shkrimeve të shenjta
  => Hypatia
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Kontakt për parashikime
AstroN
PTOLEMEU - babai i astrologjisë perëndimore

PTOLEMEU DHE ASTROLOGJIA SHKENCORE PERËNDIMORE

Astrologët modernë e kujtojnë Ptolemeun si autorin e një prej manualeve më të vjetra të astrologjisë, ‘Tetrabiblos’ (Greqisht) ose ‘Quadrapartitium’ (Latinisht) që do të thotë "Katër Librat". Megjithëse e dimë që Ptolemeu nuk i shpiku metodat e tij të astrologjisë, ne e njohim kontributin e tij si një nga përpunuesit e pjesës më të madhe të dijes lindore mbi trupat qiellor në një shpjegim të organizuar dhe të arsyetuar. ‘Tetrabiblos’ ka ofruar një shpjegim të hollësishëm të sistemit filozofik të astrologjisë, duke u mundësuar praktikuesve të saj t'u përgjigjen kritikëve në baza shkencore dhe fetare.

Si një intelektual udhëheqës i kohës së tij, mbrojtja dhe aprovimi që Ptolemeu i bëri astrologjisë përforcuan konsideratën akademike për këtë fushë. Duke ruajtur kredibilitetin e saj si një shkencë dhe një art, ai ruajti praktikimin e saj gjatë periudhës mesjetare, kur shumë studime të tjera okulte u persekutuan nga feja. Ai foli për astrologjinë me autoritet dhe qartësi, duke vendosur ‘Tetrabiblosin’ si referencën përfundimtare për studiuesit e astrologjisë. Kjo vepër u përdor gjerësisht nga studiuesit arabë, të cilët e konsideronin Ptolemeun si fjalën e fundit mbi këtë temë, dhe më vonë nga ata evropianë kur u përkthye përsëri në latinisht në shekullin e 12-të.

‘Tetrabiblos’ është konsideruar si 'dorëzimi i shkencës', një deklaratë e padrejtë meqënëse Ptolemeu nuk shfaq asnjë interes për magjinë, supersticionin apo idetë që bien përtej sferës së arsyes. Ai i përmbahet rreptësisht pikëpamjeve të sotme shkencore të epokës së tij.

Filozofia e tij mbështetet në besimin që ndikimet planetare rrjedhin nga marrëdhëniet e planetëve me Diellin (burimin e nxehtësisë dhe dritës) dhe Tokën (burimin e lagështisë). Në këtë mënyrë Hëna konsiderohet si një planet "i ftohtë dhe i lagësht", sepse asaj i mungon ngrohtësia e Diellit dhe qëndron në afërsi të Tokës. Saturni është 'i ftohtë dhe i thatë', sepse është më larg nga ngrohtësia e Diellit dhe, përsëri, nga lagështia e Tokës. Karakteristikat planetare janë përcaktuar nga këto temperamentë përshtatshmerie (humori) ku, ashtu si në natyrë, ngrohtësia dhe lagështia nxisin shëndet dhe vitalitet ndërsa i ftohti dhe thatësia janë të favorshme për shkatërrim. Prandaj Saturni bëhet faktori kryesor i shkatërrimit dhe i vdekjes; 'Dëmtuesi i Madh'.

Nëpërmjet kësaj hipoteze, Ptolemeu shpjegon se si lëvizja e vazhdueshme e planetëve krijon një atmosferë gjithnjë- të-ndryshueshme, nga e cila preken të gjitha krijesat e Tokës. Ashtu si dy fara të ngjashme rriten në mënyra të ndryshme si rezultat i mjedisit të tyre, kështu ndikohet (preket) çdo shpirt nga atmosfera qiellore në momentin kur vjen në jetë. Në parimin e simpatisë dhe antipatisë, aspektet dhe lëvizja e trupave qiellorë vazhdojnë të prodhojnë kushte të favorshme apo dëmtuese - të përcaktuara nga prirja (natyra) personale e individit.

Për Ptolemeun, pra, astrologjia është një studim shkencor sepse vepron sipas ligjit natyror. Megjithëse ai mbron rëndësinë e këndeve të hartës së lindjes, ‘Tetrabiblos’ tregon një mungesë të konsiderueshme të interesit për shtëpitë zodiakale, ndërsa elementët e tjerë të astrologjisë janë konsideruar të jenë krejtësisht të padenja për t'u përmendur, ose për shkak se ato nuk ishin fare shkencore për të, që të sjellin më shumë ndërmend fallin, ose nuk kishin asnjë lloj shpjegimi racional:

"... për sa i përket pakuptimësisë në të cilën shumë studiues shpërdorojnë punën e tyre dhe në të cilën nuk mund të jepet asnjë shpjegim bindës, këtë do ta hedhim poshtë në favor të shkaqeve natyrore primare. Megjithatë, ajo që është e pranueshme në një parashikim, nuk janë numrat të cilëve nuk mund t’u jepet asnjë shpjegim i arsyeshëm, por thjesht shkenca e aspekteve planetare në pozicionet e tyre familjare".

Në imazh paraqitet një nga zodiakët më të vjetër të Ptolemeut i cili shfaq shenjat, 12 perënditë e Olimpit, 12 perënditë titane si dhe në qendër qëndron figura e perëndisë Diell (Helios), i cili është thelbi i astrologjisë.


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free