AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2021
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2021
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  => Kryqi dhe simbolet e tjera kristiane
  => Këshilli i Nikeas dhe mbledhje të tjera
  => Origjina pagane e Krishtlindjes
  => Origjina pagane e Pashkëve
  => Allahu - Perëndia i Hënës
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Kontakt për parashikime
AstroN
Këshilli i Nikeas dhe mbledhje të tjera

Dekreti i Milanos, Këshilli i Nikeas, dhe Mbledhja e Kalcedonisë

Gjatë gjithë historisë, ka pasur shumë momente të rëndësishme që kanë prekur mënyrën se si njerëzit e shohin Krishtërimin. Këto momente shumë të rëndësishme filluan me Apostujt që dëshmojnë vdekjen, varrosjen, dhe ringjalljen, pasi ata përfundimisht kuptuan se çfarë rabini i tyre kishte qënë duke u mësuar atyre për tre vjet të gjata. Nga kjo pikë ata kërkuan të udhëzojnë të tjerët në pranimin e një mesazhi të dashurisë së përjetshme dhe shpëtimit. Me kalimin e kohës, mesazhi u bë më pak një zbulim dhe më shumë i një besimi universal. Kjo megjithatë nuk erdhi pa shumë momente që zhvilluan apo kufizuan besimin kristian. Tre shembuj të tillë janë Dekreti i Milanos, Këshilli i Nikeas dhe Mbledhja e Kalcedonisë.

Dekreti i Milanos

Dekreti i Milanos (latinisht: Edictum Mediolanense)  ishte marrëveshja e Shkurtit 313 e.s.  për të trajtuar të krishterët me mirësjellje brenda perandorisë romake. Perandori romak perëndimor Kostandini I, dhe Licinius, i cili kontrollonte Ballkanin, u takuan në Milano dhe ndër të tjera, ranë dakort të ndryshonin politikat ndaj të krishterëve duke ndjekur Dekretin e tolerancës nga Galerius që u lëshua dy vjet më parë në Serdicë (Sofia e sotme, Bullgari). Dekreti i Milanos i dha Krishtërimit një status ligjor, por nuk e bëri Krishtërimin fenë zyrtare të perandorisë romake, kjo ndodhi nën sundimin e perandorit Theodosius I në 380 e.s.

Të krishterët kanë përjetuar në një kultivim trazirash të vazhdueshme për shkak të sunduesve të ndryshëm të Perandorisë Romake. Nganjëherë perandorët thjesht do të injoronin besimtarët monoteistë. Ndërsa herë të tjera ata i persekutonin hapur për shkak të rritjes së popullaritetit. Dekreti (Edikti) i Milanos, “isht rezultati i një marrëveshjeje politike konkluduar në Milano ndërmjet perandorëve romakë Kostandini I dhe Licinius në Shkurt 313. Kjo shpallje, e bërë për Lindjen nga Licinius në Qershor 313, u jepnte lirinë të gjithë njerëzve të adhuronin çfarëdolloj hyjnie që ata pëlqenin, u siguronte të krishterëve të drejta ligjore (përfshirë të drejtën e organizimit të kishave), dhe u rikthente menjëherë pronat e konfiskuara.

Sipas disa autorëve, përfundimi i Dekretit të Milanos, tregoi që Kostandini vazhdonte politikën e tolerimit që Galerius kishte vendosur. Ai “vazhdonte të nderonte Diellin” deri në 325, në monedhat që e paraqisnin atë sëbashku me Sol Inviktusin, ndërsa monedhat e tij të mëvonshme tregojnë shenjën e Khi-Ro (KR- Krishtit). Në atë vit ai kishte thërritur pershkopët e krishterë në Këshillin e Nikeas, dhe që prej atëherë ai vazhdoi të kishte një interes aktiv në çështjet e Kishës.

Kostandini u bë perandori i parë në Epokën kristiane që persekutoi grupe të veçanta të krishterësh, Donatistët, në mënyrë që të përforconte unitetin fetar.

Këshilli i Nikeas

Në 325, Kostandini I mblodhi Këshillin e Nikeas, i cili konfirmoi doktrinën që Jezusi, I Biri, ishte i barabartë me Zotin të Atin, një me të Atin, dhe prej një lënde, apo “bashkë-substancial” (homoousios, në greqisht). Këshilli dënoi mësimet e Ariusit: të cilët thonin që Jezusi ishte më pak i rëndësishëm se i Ati. Ai u shpall heretek. Pavarësisht nga vendimi i këshillit, polemikat vazhduan për dekada me radhë. Në kohën e ardhjes së Theodosit, besimtarët jo-ortodoksë, apo “Jo-Nikenas”, filluan të sjellin kristologji dhe pikëpamje të ndryshme për Personat e Trinisë.

Pasi Kostandini mundi Liciniusin në 323, duke siguruar kështu ruajtjen e lirisë fetare, vetë të krishterët filluan të copëtoheshin mbi debatet e Arianit. Debati i Arianit nisi, “si një debat ndërmjet peshkopit Aleksandër dhe priftit (pastorit) Arius. Arius propozonte që nëse Ati lindi Birin, ky i fundit mund të ketë pasur një fillim, që ka pasur një kohë kur ai nuk ka ekzistuar, dhe që thelbi i tij ishte nga asgjëja ashtu si pjesa tjetër e krijimit”. Kjo polemikë (debat) shqetësoi Kostandinin, saqë ai mblodhi këshillin e Nikeas në 325 dhe “drejtonte seancën dhe mori pjesë në diskutime. Ai shpresonte se një këshill i përgjithshëm i kishës do ta zgjidhte problemin”. Nga kjo mbledhje e “nja 300 pershkopëve”, fjala, “homoousious” apo “i bashkësubstancial” duke nënkuptuar  “prej një substance” u fut në monedha dhe u përdor për të hedhur poshtë deklaratën e Ariusit. Nga koncepti i Krishtit si homoousious, këshilli kërkoi të ndalonte grindjet shtesë për zbulimin se çfarë ishte Jezusi.

Këshilli i Kalcedonisë

Këshilli apo Mbledhja e Kalcedonisë u bë në 451 dhe “Konfirmoi vendimet e Nikeas, dhe iu përgjigj debateve të reja që kanë shpërthyer më pas mbi natyrën njerëzore të Krishtit”. Kryesuar “nga perandori Marcian, në prani të rreth 520 peshkopëve apo përfaqësuesve të tyre dhe ishte një nga mbledhjet e hershme më të mëdha dhe më të mirë-dokumentuara”. Ky këshill miratoi kredon e Nikeas (325), kredon e Kostandinopolit (381; njohur më pas si Kredoja Nikeane), dy letrat e Cirilit kundër Nestorius, i cili këmbëngulte në unitetin e personave hyjnorë dhe njerëzorë në Krisht, dhe Librin e Papës Leoni I që konfirmon dy natyra të ndryshme në Krisht dhe që refuzon doktrinën monofizite (vetëm një person) që Krishti kishte vetëm një natyrë”.


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free