AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2021
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2021
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  => Kryqi dhe simbolet e tjera kristiane
  => Këshilli i Nikeas dhe mbledhje të tjera
  => Origjina pagane e Krishtlindjes
  => Origjina pagane e Pashkëve
  => Allahu - Perëndia i Hënës
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Kontakt për parashikime
AstroN
Allahu - Perëndia i Hënës

Kush eshte Allahu?

Cila fe praktikon sot ritualet pagane te perendise-Hene? - Islami. Islami eshte feja qe po rritet me ritmet me te shpejta ne bote sot, per shkak te pjellorise (simbol i Henes). Shume here ka qene nje fe e dhunshme ne te cilen njeriu duhej te zgjidhte vetem njeren alternative: ose te konvertohej ne islam ose te vdiste. Feja e Islamit perqendrohet ne adhurimin e nje perendie te quajtur “Allah”. A e dini ju qe Allahu ishte nje perendi pagane e Henes ne Arabi para se te vinte Islami si fe?
Adhurimi i Henes ka qene praktikuar ne Arabi dhe ne Lindjen e Mesme qe rreth 2000 vjet pr.e.s. Hena ne rritje eshte simboli me i zakonshem i ketij adhurimi pagan henor. Perendia-Hene njihej gjithashtu si “Al-ilah”. Ne fillim ky nuk ishte nje emer i nje perendie te caktuar, por nje emer i pergjithshem qe kishte kuptimin “zot/perendi”. Secili fis arab do ta quante zotin e tij vendas pagan si “al-ilah”. “Al-ilah” u shkurtua me vone ne Allah perpara se Muhamedi te niste te perhapte fene e tij te re ne vitin 610. Muhamedi ruajti pothuajse te gjitha ritualet pagane te arabeve ne tempull, Qabe, dhe i ri-perkufizoi ato ne terma monoteiste. Sot islami eshte nje fe e rreme monoteiste qe i ka rrenjet ne paganizmin politeist.
Testamenti i Vjeter zakonisht shmangu adhurimin e perendise-Hene dhe zotave te tjere te rreme. Kur bijte e Izraelit dolen nga skllaveria egjiptiane ata u paralajmeruan, “nje burre apo grua qe ka qene i keq ne syte e Zotit tuaj, duke shkelur marreveshjen, duke iu sherbyer zotave te tjere dhe duke i adhuruar ato, qofte Diellit apo Henes apo zotave te tjere qiellore… atehere burri apo gruaja qe ka kryer kete mekat dhe do te vritet me gure”. (Deuteronomy 17:3-5). Kur Izraeli ra ne udhujtari, shpesh here u perfshi ne adhurimin e perendise-Hene. Ekzistojne mbetje te adhurimit pagan te Henes ne Kuran ku ka shembuj te Myslimaneve qe betohen per Henen. “Madje, une betohem per Henen, Dhe naten kur largohet, Dhe per agimin kur shkelqen;” (Kurani 74:32-34)
Kombet pagane arabe adhuronin 360 zota (perendi), nje per secilen dite te vitit. Perendia-Hene ishte nje perendi mashkullor dhe perendia-Diell per ta ishte nje perendeshe (figure femerore). Perendia-Hene thirrej me emra te ndryshem, ku njeri prej te cileve ishte Allah. Shume arabe besonin qe perendia-Hene ishte me i madhi nga te gjithe zotat. Ne adhurimin e perendise se tyre Hene, Allahun, ata luteshin ne drejtim te Mekes disa here ne dite, benin pelegrinazhe ne Meke, silleshin rrotull tempullit te perendise-Hene te quajtur Qabe (Kabah), puthnin Gurin e Zi, vrisnin kafshet si flijim per perendine e tyre Hene dhe agjeronin per muajin i cili fillon me Henen e re, etj, pikerisht siç bejne myslimanet sot.
Ata besonin qe Allahu, perendia-Hene, ishte martuar me perendeshen Diell. Sebashku ata krijuan tri perendesha te quajtua “Bijat e Allahut”. Tri bijat e Allahut, Al-Lat, Al-Uzza, dhe Manat, konsideroheshin si nderhyrese ndermjet njerezve te Allahut dhe adhuroheshin gjithashtu ne Qabe ne Meke. Bijat e Allahut, se bashku me gruan e Allahut, perendeshen-Diell, dhe vet Allahun konsideroheshin si zota “te larte”.
Muhamedi ishte graduar per te adhuruar perendine-Hene, Allahun. Fisi Quraish ne te cilin kishte lindur Muhamedi i perkushtohej veçanerisht Allahut. Emri arab i babait te Muhamedit ishte Abd-Allah dhe emri i xhaxhait te tij ishte Obied-Allah. Ky emer tregon perkushtimin qe familja e Muhamedit kishte ne adhurimin e zotit te tyre henor, Allahut. Kur Muhamedi shpalli doktrinen e tij te re: “Nuk ka zot tjeter perveç Allahut”, ai nuk po perpiqej te fuste nje zot te ri, ngaqe fshataret e tij pagane tashme e njihnin kete perendi pagane bashke me 359 zotat e tjere. Hena e re (ne rritje) ishte nje simbol i lashte pagan i perdorur kudo ne Lindjen e Mesme per te perfaqesuar Allahun dhe duke adoptuar kete simbol ndihmonte myslimanet per te konvertuar njerezit ne mbare Lindjen e Mesme ne Islam.
Muhamendi kishte lindur ne Meke ne vitin 570. Ne vitin 610 ai e deklaroi veten profet. Ne tempullin e quajtur Qabe (“Ka’aba”) ne Meke adhuroheshin 360 idhuj (objekte adhurimi) sebashku me Gurin e Zi. Para Islamit njerezit luteshin çdo dite me fytyre nga Meka meqe ky ishte vendi ku ishte vendosur idhulli i tyre Allahu. Secili fis arab perdorte “Allahun” si nje term te pergjithshem per t’iu referuar perendise se tij te larte te caktuar. Kur Muhamedi nisi te perhapte fene e tij te re ai u largua nga Meka ne vitin 622. Me pas ai shkoi ne Medine kur me sukses filloi fene e tij te re, Islamin, dhe madje u be sundimtari i ketij qyteti. Ne Meke arabet adhuronin nje perendi-Hene te quajtur Hubal ne tempullin e tyre te quajtur Qabe (Kabah).Hubal, duke qene perendia me i lartesuar, njihej gjithashtu me emra te tjere si Allah. Kur Muhamedi arriti suksese, ai eleminoi emrin “Hubal” dhe mbajti emrin e pergjithshem “Al-ilah”, i cili u modifikua ne Allah.
Ne vitin 630 Muhamedi hyri ne Meke dhe e pushtoi ate. Ai e shpalli Allahun si perendine me supreme dhe te vetmin te vertete qe te gjithe njerezin duhej te adhuronin. Muhamedi tha se kishte pasur “vizionin” e tij dhe e kishte “zbuluar” kete nga engjelli Gabriel. Muhamedi shkaterroi te gjithe 358 idhujt ne Meke perveç Gurit te Zi, te cilin ata e besojne se vjen nga Hena. Muhamedi deklaroi qe vetem Allahu duhet te adhurohej. Ai ndaloi adhurimin e bijave te Allahut. Muhamedi ruajti disa rite pagane te arabeve ne tempull, Qabe, dhe i ri-perkufizoi ne terma monoteiste. Qe nga ajo dite, Hena e Re (ne rritje) mund te gjendet ne fasadat e çdo xhamie, duke nenkuptuar qe Allahu ishte dhe ende eshte perendia e tyre e Henes.
Muhamendi shkoi nje hap me tej sesa shoket e tij pagane arabe. Kur ata besuan qe Allahu, perendia-Hene e tyre, ishte me i madhi nga te gjithe zotat dhe perendia supreme, Muhamedi vendosi qe Allahu te mos ishte vetem me i madhi por dhe i vetmi zot. Adhurimi i perendise-Hene, Allah, e ndihmoi Islamin te ishte i suksesshem ne perhapjen e fese se tyre nder kombet arabe. Allahu as nuk ishte i panjohur as nje perendi e parendesishme per fisin Quraish kur Muhamendi nisi te predikonte doktrinen e tij ne Medine dhe Meke. Fakti qe Islami shprehej me idhujtari tregohet nga shume rituale qe kryhen sot ne emer te Allahut te cilat lidheshin me adhurimin e tyre pagan qe ekzistonte para Islamit.

Hena ne rritje (apo e Re), si simbol per Islamin e cila e ka burimin qe kur Allahu adhurohej si perendi henore ne Meke, eshte vendosur ne flamujt e shteteve islamike dhe ne maje te xhamive e minareve dhe eshte paraqitur ne kapele, flamuj, qilima, varese, hajmali dhe madje ne artikuj argjendarie. Kjo shpjegon se pse Hena ne rritje eshte simbol i Islamit sot. Disa flamuj te shteteve myslimane kane Henen e plote vendosur brenda Henes se re per te shprehur te gjitha fazat e Henes. Flamuj te tjere kane nje ose disa yje apo Diellin te vendosur ne Henen ne rritje.
Disa njerez kane qene te keqinformuar se Allahu eshte thjesht nje tjeter emer i Zotit ne Bibel. Kjo nuk eshte e vertete. Kjo behet per t’u perpjekur per t’i dhene Islamit me shume besueshmeri. Historia zbulon qe Islami nuk eshte me shume se nje mbetje e reformuar e paganizmit te lashte te adhurimit te perendise-Hene. Shume myslimane jane mbajtur ne erresiren e paditurise persa i perket historise se fese se tyre. Myslimanet e nivelit te mesem dhe te ulet nuk e dine qe ata po adhurojne nje perendi henore apo pse Hena e Re vendoset ne kulmet e xhamive te tyre. Nje arsye tjeter eshte dhe perdorimi i kalendarit te tyre henor, ndryshe nga Perendimi i krishtere qe perdor kalendar diellor. (burimi:  http://www.netbiblestudy.net/allah/


 

ALLAT - e bija e Allahut

Në politeizmin arab Al-Lat, apo Allat, është nëna perëndeshë e Mekës; perëndesha kryesore e fisit Banu Thaqif. Al-Lat është një nga tri perëndeshat kryesore të Mekës dhe një nga tri bijat e perëndisë së lartë Allah ose bashkëshortja e tij, në varësi të zonës: roli i saj si një perëndeshë e tokës përfshin drejtimin e pjellorisë dhe cilësinë e dheut në atë zonë. Al-Lat njihet si Umm al-Alihah (Nëna e perëndive) dhe Umm ash-Shams (Nëna e perëndeshës Diell) dhe adhurohej gjithashtu për mbrojtjen që të jepte gjatë udhëtimeve. Al-Lat besohet të ishte gjithashtu perëndesha e bimësisë, bujqësisë dhe tokës pjellore. Faltorja dhe tempulli që i dedikoheshin perëndeshës Al-Lat në Taif u shkatërruan me urdhër të Muhamedit, gjatë Ekspeditës së Abu Sufyan ibn Harb, në të njëjtin vit me ngjarjen e Betejës së Tabukut (e cila ka ndodhur në tetor të vitit 630). Shkatërrimi i idhujve ishte kërkesë e Muhamedit para se ai të bënte marrëveshje me fiset e Taifit, të cilët ishin nën sundimin e tij. Në politeizmin arab Hëna adhurohej si perëndi mashkull nëpërmjet personifikimit Allah, ndërsa Dielli konsiderohej si perëndeshë (femër).

Foto nga rrënojat e tempullit romak të perëndeshës Allat, Palmira, Siri, dhe imazhi i perendeshes Allat.

burimi: https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Lat


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free