AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  Parashikimi i vitit 2021
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët 2021
  ASPEKTET PLANETARE
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  => Kryqi dhe simbolet e tjera kristiane
  => Këshilli i Nikeas dhe mbledhje të tjera
  => Origjina pagane e Krishtlindjes
  => Origjina pagane e Pashkëve
  => Allahu - Perëndia i Hënës
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Kontakt për parashikime
AstroN
Kryqi dhe simbolet e tjera kristiane
Kryqi dhe simbolet e tjera kristiane

Gjatë dy shekujve të parë të Krishtërimit, kryqi ishte i rrallë në ikonografinë e krishterë, pasi përshkruan një metodë qëllimisht të dhimbshme dhe të tmerrshme të ekzekutimit publik dhe të krishterët nuk donin ta përdornin si simbol.

*Një simbol tjetër i ngjashëm me kryqin ishte Staurogrami, i cili përdorej për të shkurtuar fjalën greke për kryqin në dorëshkrimet shumë të hershme të Testamentit të Ri, si një emër i shenjtë (nomen sacrum). Adoptimi i gjerë i kryqit si një simbol ikonografik kristian ndodhi në shekullin e katërt.

*Khi- Ro, njohur gjithashtu si Krismon është një nga format më të hershme të kristogramit (kombinim shkronjash që formojnë shkurtimin e emrit të Jezus Krishtit). Khi = X dhe Ro = R, dy shkronjat e para të Krishtit në gjuhën greke XPISTOS (Kristos). Ky simbol përdorej në kohën e Kostandinit të Madh, në 312. Ekziston një legjendë ku thuhet se Kostandini, para se të shkonte në betejë, pa një kryq në qiell në mes të Diellit me fjalët greke “en toutoi nika” (latinisht: “In Hoc Signo Vinces”), që përkthehet “me këtë shenjë do fitosh”. Herët në mëngjesin e ardhshëm, Kostandini ëndërroi që një zë e urdhëroi atë që t’u thoshte ushtarëve të tij që në mburojat e tyre të shënonin shkronjën “X” me shkronjën “P” në mes (dy inicialet e Krishtit në greqisht).

*Simbol tjetër i Jezusit është shkurtimi latin IHS që thuhet se ka kuptimin Iesus Hominum Salvator (Jezusi Shpëtimtar i Njerëzimit), ose Iesus Hristo Sol (Dielli Jezu Krisht) dhe paraqitet me Diellin në sfond).

*IKTHIS (që në greqisht përkthehet “peshqit”, si shenjë horoskopi) është një akronim i formuar me inicialet e fjalisë greke “Iesus Kristo, bir i Perëndisë, Shpëtimtar”. Shkronjat shoqërohen me figurën e peshkut. Kjo ka kuptimin që astrologjikisht po fillonte epoka e Peshqve.

*INRI shkurtim i fjalisë latine ‘Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum’, përkthehet: “Jezusi i Nazaretit Mbreti i Judenjve”.

*Një tjetër simbol i lashtë në formë kryqi është Ankh (Kryqi me dorezë) i cili mbahej nga perënditë egjiptiane. Si hieroglif ai përfaqëson jetën apo gjallërinë. Të krishterët egjiptianë (koptët) e adoptuan si simbol të kryqit. Në librin e tij ‘Adhurimi i të Vdekurit’, Colonel j. Garnier shkruan: “Kryqi me dorezë (Crux Ansata) mbahej në duart e priftërinjve egjiptianë dhe nga mbretërit klerikë si një simbol i autoritetit të tyre si priftërinj të lartë të perëndisë Diell dhe quhej ‘Shenja e Jetës’”.

Ndonëse të krishterët pranuan që kryqi ishte vendi (shtylla) në të cilin vdiq Jezusi, ata kishin nisur tashmë ta përdornin atë në shekullin e dytë si një simbol të krishterë. Gjatë tre shekujve të parë të epokës kristiane kryqi nuk ishte një simbol i rëndësishëm po ta krahasojmë me rëndësinë që iu dha më vonë. Ishte Tertulliani (160-220), një nga autorët e parë të Krishtërimit,ai që i përshkruan të krishterët si ‘besimtarët e Kryqit’, dhe ishte bërë tashmë traditë që ata të bënin vazhdimisht shenjën e kryqit në ballë. Martin Luteri në kohën e Reformimit e ruajti kryqin dhe figurën e Krishtit të kryqëzuar në Kishën Luteriane. Luter shkruan” “Vetëm kryqi është teologjia jonë”. Ai besonte se njeriu e njihte Perëndinë jo nëpërmjet veprave por nëpërmjet vuajtjes, kryqit dhe besimit.
Reforma Protestante nxiti një ringjallje të ikonoklazmit (shkatërrimit të ikonave), një valë refuzimesh të imazheve të shenjta, që në disa vende (si Anglia) përfshinin debate për përdorimin e kryqit në adhurim. Për shembull, gjatë shekullit XVI një minoritet teologësh i kishave anglikane refuzuan përdorimin e kryqit në praktikat e tyre të adhurimit, duke e konsideruar atë si një formë idhujtarie.
Kostandinopoli


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
 
 
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free