AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  => Εmrat e vendeve
  => Emrat të famshëm antik
  => Emrat shqiptarë
  => Emrat fetarë
  => Albania - emërtim romak
  => Kuptimi i elementëve kimikë
  => IL dhe EL perendi diellore
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Emrat të famshëm antik

KUPTIMI I EMRAVE TE HERONJVE DHE UDHEHEQESVE TE GREQISE ANTIKE (Perfshire qytet-shtetet greke, Maqedonine, Epirin dhe Egjiptin)

*Herkuli = ne greqisht njihet si Herakles qe ka kuptimin “Lavdia e Heres” (Hera = bashkeshortja Zeusit & Kleos = Lavdi).

*Leonidas = ka kuptimin “Bir i Luanit” (ne greqisht: leon = luan & idas = bir). Kete emer mbante nje nga mbreterit me te lavdishem luftetar te qytet-shtetit grek te Spartes.

*Kleomenes = Lavdi e fuqishme (Kleo = lavdi & menes= fuqi). Kete emer mbante nje nga mbreterit e Spartes.

*Akileus = Emer qe rrjedh nga Akelous, perendia greke e ujrave. Akili eshte nje nga heronjte e luftes se Trojes. Gjithashtu dhe nena e Akilit, Thetis, njihet si nimfa e ujit. Nje version tjeter thote qe rrjedh dhe nga fjala "Akej", greket e pare.

*Patrokles = Lavdia e babait (greqisht: Pater=baba & Kleos = lavdi). Kete emer mbante shoku me i mire i Akilit.

*Helena = nga greqishtja ‘Eleni’ perkthehet “pishtar”. Por ka mendime qe rrjedh dhe nga nje forme e modifikuar e fjales greke Selena qe perkthehet Hënë.

*Andromake = nga greqishtja ka kuptimin "beteja e burrave" (andro = burre & make = beteje). Ne Iliaden e Homerit Andromaka ishte gruaja e Hektorit te Trojes, por kur i vdiq i shoqi ajo u martua me Neoptolemusin (si gruaja e dyte e tij) me te cilin lindi Mollosi, paraardhesi i fisit Mollos te Epirit.

*Amyntas = vjen nga fjala ‘amyntor” qe nga greqishtja perkthehet ‘mbrojtes’. Kete emer e kane mbajtur dy mbreter te Maqedonise se lashte.

*Aleksandros = nga greqishtja ka kuptimin “Mbrojtes i burrave” (Alekso = mbroj/ndihmoj & Andros - burre, mashkull). Kete emer mbante mbreti me i lavdishem i botes, Aleksandri i Madh i Maqedonise si dhe dy mbreter paraardhes te tij maqedonas.

*Aristotelis = ka kuptimin “Qellimi me i mire”, (ne greqisht: aristos = me i mire & telis = qellim). Aristoteli ishte nder dijetaret me te medhej grek dhe mesues i Aleksandrit te Madh.

* Filipos = ne greqisht ka kuptimin “mik i kalit” (Filo = mik, hipos=kale). Filipi II ishte mbret i Maqedonise dhe babai i Aleksandrit te Madh.

* Euridika = ka kuptimin “drejtesi e madhe” (ne greqisht: eurys - e madhe/e gjere & dike=drejtesi). Euridika ishte nena e Filipit te Maqedonise, gjyshja e Aleksandrit te Madh.

*Olimpia = emer qe perkujton malin Olimp ne Greqi. Keshtu quhej nena e Aleksandrit te Madh.

*Myrtale = nga greqishtja ka kuptimin “lule mersina” (Myrtle = mersine). Myrtale mbante emrin Olimpia, nena e Aleksandrit te Madh para marteses.

* Hefestion = emer per nder te perendise greke te zjarrit, Hefestit, qe ne greqisht ka kuptimin "vullkan". Hefestioni ishte shoqeruesi i Aleksandrit te Madh dhe nje nga gjeneralet e tij.

*Apollodoros = Dhurate e Apollonit (ne greqisht: Doro = dhurate). Kete emer mbante nje nga shoket e Aleksandrit te Madh.

*Selanik = ne greqisht thuhet Thesaloniki qe ka kuptimin "Fitorja e Thesalise". (Niki ishte perendesha e fitores dhe Thesalia vend ne Greqine e lashte).

*Dodona = mund te rrjedhe nga emri shume i vjeter pellazg apo indoeuropian Do-Diona (perendesha Diona). Thuhet se aty  para Zeusit adhurohej perendesha  Diona (ne mitologjine romake Diana). Sot perendeshes italianet i thone Dea.

* Kasandros = ne greqisht ka kuptimin “shkelqimi i burrave” (kaseo = shkelqej & andra = burra). Kete emer mbante nje mbreterit e Maqedonise se lashte. Kasandra ishte dhe nje nga bijat e Priamit, mbretit te Trojes.

* Antigonos = ka kuptimin “kunder te pareve” (anti=kunder, goneus = te paret). Kete emer mbante nje nga fisniket e Maqedonise se lashte.

* Klitos = nga greqishtja ka kuptimin “i mbyllur” ose “i shkelqyer”. Kliti ishte nje nga oficeret dhe miqte e Aleksandrit te Madh.

* Aristrandros = burri me i mire (aristos = me i miri & andros = burre/mashkull). Ai ishte nje nga parashikuesit (astrologet) i cili shoqeronte Aleksandrin e Madh.

* Pirro = ne greqisht ka kuptimin “zjarr” ose “flake”. Pirro ishte nje nga mbreterit me te famshem te Epirit, kusheri i Aleksandrit te Madh.

* Neoptolemos = ka kuptimin "lufte e re" (ne greqisht: neo = e re, polemos = lufte). Kete emer mbante djali i Akilit si dhe paraardhesi i Pirros se Epirit, njekohesisht kusheri i tij.

* Periklius = nga greqishtja ka kuptimin “Drejt Lavdise” (Peri=drejt & Kleos = lavdi). Kete emer mbante nje nga burreshtetasit e famshem te Athines.

* Ptomeleu = ne greqisht ka kuptimin "luftedashes" (Polemios = lufte). Kete emer mbanin mbreterit e Egjiptit me prejardhje maqedonase.

*Kleopatra = ka kuptimin Lavdia e babait (ne greqisht: Kleo = lavdi, Pater = baba). Kleopatra ishte mbreteresha e Egjiptit, e bija e Ptolemeut XII.

 

Kuptimi i emrave te dijetareve te lashte grek:

Herodoti = Dhuruar Herës (dotos – dhurar; Hera ishte gruaja e Zeusit);
Aristoteli = qellimi më i mirë (aristos = me i miri, telos = qellim);
Aristofani = "ai qe duket më mirë" (aristos =me mirë, fanes = duket);
Platoni = shpatullgjerë (platus);
Sofokliu = "lavdia e dijes"; (sofia = dije, kleos = lavdi);
Homeri = Peng Plutarku = mjeshtër i pasurisë (Plutos - pasuri, arkos = mjeshtër);
Ptolemeo = "luftedashës" (polemios = luftë);
Hiparku = mjeshter i kuajve (Hippo = kalë, arkos=mjeshtër);
Sokrati = fuqi e plotë (so - e plotë, krate = fuqi);
Safo = emër qe përkujton gurin e çmuar Safiri.
Arkimedi = Mjeshter i planifikimit (arkos - mjeshtër, Medime: plan);
Hesiodi = Rrugë e mbarë (Hesi – e mbarë; odos = udhë);
Menandros = rezistenca e burrit (meno - rezistoj, andros - burre);
Pitagora = pazari i Pitos (Pito ishte emri i mëhershëm i Delfit);
Euripidi = bir i Euripit (euro – ippo = kalë i madh)
Epikuri = mbi djalin (epi = mbi, kouros =djalë), “ai që është më shumë se një bir/djalë”;
Euklidi = Lavdi e madhe
Diodoros = dhuratë e Zeusit (Dio = e Zeusit; doro = dhuratë).
Diogjeni = krijuar nga Zeusi (krijim i Zeusit).
Ksenofon = zë i huaj/e folur e huaj (kseno= i huaj, fon = zë).


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free