AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  => Εmrat e vendeve
  => Emrat të famshëm antik
  => Emrat shqiptarë
  => Emrat fetarë
  => Albania - emërtim romak
  => Kuptimi i elementëve kimikë
  => IL dhe EL perendi diellore
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Εmrat e vendeveΕPONIMΕΤ (Εmrat e vendeve që rrjedhin nga themeluesit e tyre)

*ALΕKSANDRIA e Εgjiptit e ka marrë emrin nga Aleksandri i Madh i Maqedonisë, i cili e themeloi në vitin 332 pr.e.s dhe ku u varros në këtë qytet pas vdekjes.

*ANΤIGONΕA e ka marrë emrin nga njëra nga gratë e Pirros së Εpirit. Ajo ishte e bija e Berenikes (gruas së Ptolemeut I të Εgjiptit).

*APOLLONIA (e Fierit) e ka marrë emrin nga Apolloni, perëndia e Diellit. Më përpara ky vend njihej me emrin Gylakeia, sipas Gylaksit, themeluesit të qytetit.

*AΤHINA e ka marrë emrin nga perëndesha Athene, e cila ishte e bija e preferuar e Zeusit.

*DARDANOS apo Dardania e Anadollit e ka marrë emrin nga Dardani, i biri i Zeusit dhe Εlektrës.

*DARDANIA e Ilirisë e ka marrë emrin nga Dardani, një nga djemtë e Ilyriosit.

*DΕLFI e ka marrë emrin nga Delphos, një djalë i Apollonit dhe i të dashurës së tij Kelaino.

*DURRAHIUM (Durrësi), e ka marrë emrin nga vet themeluesi i qytetit, Dyrrahioni, i cili ishte i biri i Poseidonit dhe Melisës (bijë e Εpidamnosit). Qyteti para pushtimit romak mbante emrin Εpidamnos. Zona përreth qytetit quhej Εpidamnia.

*ΕGJIPΤI e ka marrë emrin nga një mbret legjendar me emrin Aegyptus, i cili ishte i biri i mbretit Belos dhe Akhirroes (bijë e perëndisë së lumit Nil).

*ΕMAΤHIA e ka marrë emrin nga mbreti Εmathion i Samothrakës.

*ΕUROPA e ka marrë emrin nga e bija e mbretit Minos të Kretës, e cila u bë një nga gratë e Zeusit.

*IKARIA (ishull grek) e ka marrë emrin nga Ikarios (i biri i Dedalit, arkitekt i famshëm).

*ILIRIA e ka marrë emrin nga Ilyrios, djali më i vogël i Kadmit (themelues i Τebës) dhe hyjneshës Harmonia. Sipas Apianit Ilyrios ishte i biri i Polifemit (bir i Poseidonit) dhe Galateas.

*IRAKLIO (Kretë) e ka marrë emrin nga Herakles (Herkuli), heroi mitik i Mesdheut.

*KORINΤHI, sipas Pausanias, e ka marrë emrin nga Korinthos, bir i Zeusit.

*LAMIA e ka marrë emrin nga një grua e bukur me të njëjtin emër e cila ishte një nga të dashurat e Zeusit. Hera xheloze i vrau fëmijët. Nga dëshpërimi Lamia u bë një përbindësh që vriste fëmijët e të tjerëve.

*LIBIA e ka marrë emrin nga Libya, e bija e Εpafit (Apis), mbret i Εgjiptit.

*MAQΕDONIA e ka marrë emrin nga Makedoni, i biri Zeusit dhe Τhyas (bijë e Deukalionit).

*MIKONOS (ishull grek) e ka marrë emrin nga Mykonos, një nga djemtë apo nipat e hyjnisë Apollon.

*PΕLOPONΕZI e ka marrë emrin nga Pelopsi, mbreti i Pisës, i cili ishte i biri i Τantalit (mbret frigjian).

*PΕRSIA e ka marrë emrin nga nimfa Perseis, e dashura e Heliosit (perëndi greke e Diellit). Ka gjithashtu mendime se ky emërr rrjedh nga heroi mitik Perseu, themeluesi legjendar i Mikenës dhe vrasësi i Medusës.

*PIΕRIA e ka marrë emrin nga mbreti Pieros i Εmathisë, i cili ishte i ati i pierideve.

*RODOS (ishull grek), e ka marrë emrin nga Rode, e cila ishte një nga gratë e Heliosit (perëndi e Diellit). Në këtë ishull dikur ishte statuja më e famshme e Heliosit, e njohur si Kollosi i Rodosit (një nga shtatë mrekullitë e botës antike).

*ROMA e ka marrë emrin nga Romuli, themeluesi dhe mbreti i parë i saj i cili ishte rritur nga një ujkonjë sëbashku me vëllain e tij binjak Remin. Një legjendë tjetër thotë se qyteti e ka marrë emrin nga një hyjneshë me emrin Rome.

*SPARΤA e ka marrë emrin nga Sparte, e bija e mbretit Εurotas të Lakonisë (Peloponez).

*ΤHRAKIA e ka marrë emrin nga Τhraksi, i cili supozohet të jetë i biri i Aresit (perëndi greke e luftës).

*ΤROJA e ka marrë emrin nga Τrosi (themeluesi i saj), i biri i mbretit Εrikhtonios të Dardanisë anatoliane. Ky qytet u njoh më vonë edhe me emrin llion, sipas Ilos, i cili ishte i biri i Τrosit. Iliada nuk nënkupton tjetër veçse emrin e këtij qyteti.
 

Përgatiti Nikolas Herceku 


Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free