AstroN
 
ASTRO-MITOLOGJI
AstroN  
  Mirë se vini në ASTRO-MITOLOGJI
  Fakulteti i Studimeve Astrologjike
  Horoskopi në vargje
  Aforizma astrologjike
  ASTROLOGJIA
  HISTORIA E ASTROLOGJISË
  E ëma dhe e bija
  NDARJA E ZODIAKUT
  12 SHENJAT ZODIAKALE
  HOROSKOPI
  HARTA QIELLORE E LINDJES
  ASHENDENTI – SHENJA NË NGRITJE
  Bukuria fizike
  SHTËPITË ZODIAKALE
  FAZAT E HËNËS
  Dielli në astrologji dhe astronomi
  NDIKIMI I PLANETËVE
  Efemeridet dhe Retrogradët
  ASPEKTET PLANETARE
  HOROSKOPI I VIΤIΤ 2020
  ASTRO-EROTIKA
  SINASTRIA
  VENUSI - AFRODITA
  Divorci dhe Tradhëtia
  TRANZITET PLANETARE
  REVOLUCIONI DIELLOR
  Mespikat
  ASTRO-MJEKËSIA
  Vdekja dhe aksidentet
  ASTROLOGJI TË TJERA
  ASTROLOGJIA INDIANE
  HOROSKOPI KINEZ
  ASTROLOGËT DHE KONTRIBUESIT
  Fjalor astrologjik
  KALENDARI
  Kalendari Pagan Helen
  DITËT E JAVËS
  Llogaritja e orës
  Festat pagane
  ASTRO-MITOLOGJI
  Apolloni - hyjnia e Diellit
  MITOLOGJIA GREKE
  ZEUSI - Mbreti i perëndive
  Mitologjia ilire
  Kokino - Observatori ilir
  Brigët dhe Frigjia
  PERËNDESHAT MITOLOGJIKE
  Kurorat me gjethe
  Trëndafili dhe lulet
  Ulliri në kulturën e lashtë greke
  Simbolizmi i kalit
  Simbolizmi i Dhisë së Egër
  Shqiponja dhe përkrenarja e Skëndërbeut
  Sirenat
  TEMPUJ DHE FALTORE
  Delfi - Orakulli më i famshëm
  Parimet Delfike
  Ishulli Rodos
  Orfeu
  KUPTIMI I EMRAVE
  KULTI I DIELLIT
  Dita e Verës - festa e Diellit
  Syri që sheh gjithçka
  ASTRO-TEOLOGJIA
  Fjala "Amen"
  Shpirti
  NUMEROLOGJIA
  METODA TË NDRYSHME PARASHIKIMI
  Orakulli kinez
  Leximi i dorës - Kiromancia
  Domethënia e lemzës dhe oreve fikse
  Zaret e dashurisë
  Domethënia e ngjyrave
  Tipi i mashkullit që ju pëlqen
  GJUMI DHE ËNDRRAT
  KARRIERA DHE PROFESIONI
  Vendet dhe Udhëtimet
  HISTORI ANTIKE
  Shkrimet e para
  Libra astrologjikë
  HISTORI GJUHE
  Më kontaktoni
  Fito para online
AstroN
Shkrimet e para

Shkrimet më të hershme të botës

Historia e literatures (teksteve te shkruara) nis me shpikjen e shkrimit, ne Mesopotamine e Epokes se Bronzit dhe Egjiptin e Lashte. Te shkruarit u zhvillua nga nje sistem shkrimi me shenja rreth 30 shekuj pr.e.s ndonese tekstet me te vjetra te njohura letrare datojne rreth shekullit 27 apo 26 pr.e.s.
Literatura e Epokes se Hekurit perfshin tekstet me te hershme qe jane ruajtur ne doreshkrime, perfshire Vedat indiane, pjese nga Bibla hebreike (Testamenti i Vjeter) dhe Gathat Avestane.
Antikiteti klasik pergjithesisht besohet se ka nisur me Homerin rreth shekullit 8 pr.e.s, dhe vazhdon deri ne renien e Perandorise Romake ne shekullin 5 e.s. Ndonese tekstet me te hershme klasike ishin ne greqishten e lashte, nga shekulli 3 pr.e.s, literatura greke u bashkua me literaturen latine. Kemi gjithashtu dhe periudhen klasike te literatures sanskrite, modelet klasike kineze, dhe ne Antikitetin e vone fillimin e literatures klasike siriane dhe persiane te mesme.
Literatura me e hershme daton rreth vitit 2600 pr.e.s (tekste sumeriane klasike). Autori me i hershem i teksteve njihet me emrin Enheduanna, rreth shekullit 24 pr.e.s. Disa tekste letrare, te tilla si Libri Egjiptian i Te Vdekurve, ruajtur ne papirus, jane te veshtire per t’u percaktuar kohen.
Ja lista e teksteve me te vjetra ne bote sipas rendit kronologjik:•2600 pr.e.s - Tekstet sumeriane nga Abu Salabikh, perfshire “Udhezimet e Shurupakut” dhe “Himni i tempullit te Kesh-it”.

•2400 pr.e.s – Tekstet Egjiptiane te Piramidave, perfshire ‘Himnin e Kanibalit”.
•2400 pr.e.s - Kodi Urukagina-s, literature sumeriane.
•2400 pr.e.s – Guri i Palermos, literature egjiptiane.
•2350 pr.e.s– Parimet e Ptah-hotepit, literature egjiptiane.
•2270 pr.e.s – Himnet e Enheduanas, literature sumeriane.
•2250 -2000 pr.e.s - Historite me te hershme sumeriane ne poemen epike te Gilgameshit.
• 2100 pr.e.s - Mallkimi i Perandorise Akadiane, literature sumeriane.
•2100 pr.e.s – Debati ndermjet Zogut dhe Peshkut, literature sumeriane.
•2050 pr.e.s – Kodi i Ur-Nammu-t, literature sumeriane.
•2000 pr.e.s - Tesktet e Qivureve (arkivoleve), literature egjiptiane.
•2000 pr.e.s - Vajtim per Urin, literature sumeriane.
•2000 pr.e.s - Enmerkar-i dhe Zoti i Arata-s, literature sumeriane.
•1950 pr.e.s – Ligjet e Eshnunas, literature akadiane.
•1900 pr.e.s – Legjenda e Etanas, literature akadiane.
•1900 pr.e.s – Kodi i Lipit-Ishtarit, literature sumeriane.
•1900 pr.e.s – Poema epike e Gilgameshit, literature akadiane.
•1850 pr.e.s - Tekstet e Kultepes, literature akadiane.
•1800 pr.e.s – Historia e Sinuhes, literature egjiptiane.
•1800 pr.e.s – Gjeneza e Eridu-s, literature sumeriane.
•1800 pr.e.s - Enuma Elis, literature akadiane.
•1800 pr.e.s – poema e pike Atra-Hasis, literature akadiane.
•1780 pr.e.s – Pllaka e ‘Kodit te Hamurabit’, literature akadiane.
•1780 pr.e.s - Letrat e Marit, perfshire poemen epike te Zimri-Limit, literature akadiane.
•1750 pr.e.s – tekstet e Anitas, literature hitite.
•1700 pr.e.s – Papirusi i Westcar –it , literature egjiptiane.
•1650 pr.e.s – Papirusi i Ipuwer-it, literature egjiptiane.
•1700-1100 pr.e.s – Sankritishtja vedike: date e perafert me perberjen e Rigvedas.
•1600 pr.e.s – Kodi i Nesilimit, literature hitite.
•1500 pr.e.s – Njeriu i Varfer i Nipurit, literature akadiane.
•1500 pr.e.s – Betimi ushtarak, literature hitite.
•1550 pr.e.s – Libri Egjiptian i te Vdekurve.
•1500 pr.e.s – Dinastia e Dunumit, literature akadiane.
•1400 pr.e.s – Martesa e Nergalit dhe Ereshkigalit, literature akadiane.
•1400 pr.e.s – Autobiografia e Kurigalzuit, literature akadiane.
•1400 pr.e.s – Letrat e Amarnas, literature akadiane.
•1330 pr.e.s – Himni i Madh i Atenit (Perendise Diell), literature egjiptiane.
•1240 pr.e.s – Papirusi i Anit, Libri i te Vdekurve, literature egjiptiane.
•1200-900 pr.e.s – versioni akadian dhe historite me te reja ne Poemen epike te Gilgameshit.
•1200 pr.e.s – Poema epike e Tukulti-Ninurta-s.
•1200 pr.e.s – Perralla e Dy Vellezerve, literature egjiptiane.
•1200-1100 pr.e.s – date e perafert me librat RV1 dhe RV 10 ne Rigveda.
•1200-800 pr.e.s – date e perafert me Yajurveda-n, Atharveda-n, Samaveda-n sanskrite vedike.
•1100-800 pr.e.s - date e redaktimit te teksteve ekzistuese te Rigvedas.
•1050 pr.e.s – Historia e Uenamun-it, literature egjiptiane.
•1050 pr.e.s – Sakiku ‘Oguret diagnostike’, literature akadiane.
•1050 pr.e.s – Theodicia Babilonase e Šaggil-kinam-ubbib.
•1000-600 pr.e.s – Poezia Klasike kineze (Shijing), Dokumentat Klasike (Shujing) (pjese autentike), Modeli klasik i ndryshimeve (I Ching)
•950 pr.e.s – date e pjeseve Jehovaiste te Tora-s, sipas teorive dokumentare.
•900 pr.e.s – Poema epike e Erras, literature akadiane.
•850 pr.e.s – data e pjeseve Elohiste te Tora-s, sipas teorive dokumentare.
•Shekulli 8 pr.e.s - Lufta e Trojes (Homeri), perfshire Ilidaden dhe Odisene, literature greke.
•800-500 pr.e.s – Brahmanas sanskrite vedike.
•Shekulli 8 pr.e.s Librat me te vjeter te Bibles Hebreike (Libri i Nahumit, Libri i Hoseas, Libri i Amosit, Libri i Isaias).
•Shekulli 7 pr.e.s – Theogonia & Punet dhe Ditet, Hesiodi, literature greke.
• …………………………….
 
 

Add comment to this page:
Your Name:
Your Email address:
Your message:
 
  POZICIONI AKTUAL PLANETAR

HËNA SONTE:
 
Facebook 'Like' Button  
   
Advertisement  
   
=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=